conciliación trabajo familia

Quan aquell fatídic divendres de març el teu cap et va dir que recollissis is les teves coses perquè a partir del dilluns començàveu amb el teletreball no sospitaves, ni per un moment, tot el que s’acostava.

A tothom l’hi va fer gràcia, era una novetat, era no anar a l’empresa, era estar més temps amb els teus. Tot pintava relativament bé i fàcil. Des de llavors, portes ja mesos al teu pis treballant en remot, primer en confinament i ara ja com a teletreballador, i ja has descobert que no tot és tan maco com pensaves.

Haver de passar per una pandèmia per actualitzar-nos i posar-nos les piles en tema de teletreball és per fer una profunda reflexió, tant de les inèrcies com de la societat i la relació feina/temps

Alguns creuran que aquesta crisi ha donat l’empenta que necessitaven a moltes empreses perquè descobreixin que és possible establir sistemes com el teletreball entre els seus empleats, però:

  • Tornarem a les oficines tradicionals quan tot es normalitzi?
  • Estem disposats a ajustar els sous a aquesta nova realitat?
  • Adoptarem noves fórmules i per fi facilitarem el teletreball com a incentiu d’un salari emocional?
  • O res de tot això?

Teletreball sí, però no a qualsevol preu

Quins costos estem disposats a assumir tant treballadors com empresaris en aquesta nova situació?

Moltes empreses haurien de tenir interès a implantar el teletreball, sigui de manera total o parcial pels avantatges que els aporta: es necessiten oficines més petites, es creen llocs de treball itinerants, hi ha estalvi de costos fixos i d’infraestructures derivats d’aquesta manera de treballar, però també es perd un punt el control sobre el dia a dia i un grau d’implicació cap a l’empresa o els projectes per part del treballador, i sobretot no queda clar quina part de costos ha d’assumir l’empresa (internet, mobiliari, despeses generals….lloguer?) perquè al final no siguin més altes que fer tornar tothom a treballar a l’empresa.

El teletreball ha de ser part del salari emocional, i associar-lo a la retribució de l’empleat al costat de altres qüestions de caràcter no econòmic, amb la finalitat satisfer les necessitats personals, familiars i professionals del treballador, millorant la qualitat de vida i fomentant la conciliació laboral.

Per descomptat, pels empleats el teletreball també reporta nombrosos avantatges: flexibilitat d’horari per adaptar la jornada laboral, estalvis de temps i diners en els trasllats a una oficina, dietes, a més d’estar a casa i la comoditat de treballar des de la teva llar.

Però no tot són flors i violes, cal comptar amb certa capacitat d’organització i controlar l’aïllacionisme que suposa deixar de veure els companys i superiors a l’oficina. Aquesta sensació d’estar fora de l’empresa, que ens pot fer témer, no només perdre les possibilitats d’ascens, sinó també per la continuïtat en els moments de crisis. El teletreballador també ha d’aportar més valor a l’empresa.

Teletreballar funcionarà si és un WIN WIN.

Ara bé, treballar a casa no és fàcil: l’ambient és propici a despistar-se, és el lloc on tendim a distreure’ns, estar amb els nostres i descansar, canviar el paradigma no és ràpid. I la família no ajuda gaire amb interrupcions o parades derivades de trobar-se a casa. Per això és fonamental imposar horaris, i un espai marcat i molt clar on treballar. Per treballar necessitem un espai no polivalent, un espai on quedi clar quina és la nostra activitat, com si estiguessis a la feina.

Part dels problemes tenen una clara solució i es diu Coworking

Els coworkings com el nostre, es presenten com una solució perfecta tant per a treballadors com a empreses. Els primers aconsegueixen un espai de treball totalment equipat fora de la seva llar, cosa que els permet mantenir una separació entre la seva vida personal i professional. A més, els coworkers es troben envoltats d’una comunitat d’emprenedors i treballadors com ells en què regna un ambient de col·laboració i creativitat. Si es treballa en un espai en el qual tots se senten motivats, és fàcil contagiar d’aquesta actitud!

Pel que fa a les empreses, el coworking els ofereix un estalvi de costos important, ja que no han de carregar amb totes les despeses habituals d’una oficina pròpia, o els costos incontrolables a casa del treballador, Aconsegueix separar els equips no blocant la feina en cas de quarantena, amb un cost fix reduït té tot el que necessita el seu treballador més el control d’horari i la seguretat pròpia de l’espai. També els facilita serveis addicionals com el lloguer de sales de reunions, recepció i gestió de correspondència … I el més important, un espai de treball controlat amb esperit de feina però a la vegada inspirador per seus empleats!

En moments com els que vivim, l’elecció més encertada per a nosaltres o els nostres empleats, dependrà de diversos factors com la seva ubicació, tarifes, serveis que ofereix … Haurem de valorar també les mesures de prevenció i protecció que hagi pres el centre per garantir un espai de treball segur.

En definitiva, sembla evident que el teletreball ha arribat per quedar-se. Si bé no és una opció viable per a tots els sectors i professions, sí que es considera implantar-la en moltes empreses a partir d’ara.  Els seus avantatges són clares, si s’aplica correctament i es basa en una relació de confiança entre empresari i treballador, així que llarga vida al teletreball!

En resum, per aquesta nova situació on el teletreball ha arribat per quedar-se, i cal que tots canviem el xip per adaptar-nos a la nova situació.