Entrades

la luz en el trabajo

Sabem de la importància de la llum natural a l’hora de triar el nostre espai de treball. La llum té el poder de transformar radicalment qualsevol espai! El seu potencial va molt més enllà de l’àmbit del disseny i del seu valor estètic, això s’aconsegueix amb les lluminàries. De fet, la seva importància és vital per a tothom: la llum i sobretot l’exposició solar té un efecte directe en el nostre estat d’ànim i en la nostra salut física i mental.

On vols treballar?

La llum natural i la qualitat lumínica és una raó de pes per triar el teu espai, és una qüestió de salut!

Amb la quantitat d’hores que dediquem a la nostra vida professional, no podem obviar la necessitat d’una bona il·luminació al nostre espai de treball. Quin efecte té la llum sobre el nostre rendiment o creativitat? Com podem crear entorns de treball més saludables?

La il·luminació natural incideix directament sobre el nostre benestar


Has notat alguna vegada que el teu humor va d’acord amb el temps? Encara que a cada persona l’afecta de manera diferent, és molt habitual sentir-se animat i enèrgic quan hi ha dies assolellats, mentre que els dies ennuvolats ens fan sentir més cansat i apàtic. Encara que pugui semblar-ho, res d’això és casualitat, si no ciència. L’exposició solar té un impacte directe en el nostre estat d’ànim, en la nostra salut física i emocional, i juga un paper vital en el desenvolupament de processos biològics del nostre sistema nerviós, endocrí i immune.

Catalunya és una de les regions d’Europa amb més hores de sol, però segons diversos experts prop del 40% de la població adulta pateix dèficit de vitamina D. Encara que hi ha diverses causes responsables d’aquesta situació, una d’elles s’atribueix directament a la manca d’exposició solar.

La localització i distribució interior del nostre espai el fa que gaudim de llum natural tot el dia i tots els espais, això és clau per millorar l’entorn de treball.

L’estil de vida actual ens porta a passar la major part del temps en espais tancats: ens movem, bàsicament, de casa a la feina i de la feina a casa. La quantitat d’hores que invertim en la nostra activitat professional fa imprescindible la configuració d’oficines que ens ajudin a treballar còmodament. I en aquest sentit, la il·luminació de l’entorn de treball juga un paper essencial en la nostra salut laboral.

No podem negar-ho: treballar en un espai lúgubre o mal il·luminat deprimeix i provoca cansament visual, el que a la llarga es tradueix també en altres problemes com estrès, dèficit d’atenció, cansament, mals de cap i un rendiment laboral baix.

Una bona il·luminació, per tant, millora les nostres capacitats cognitives i ens ajuda a treballar millor. Els espais amb llum natural ens fan sentir més actius, concentrats, creatius i de millor humor, i això incideix directament en la nostra productivitat.

Com podem crear espais de treball ben il·luminats?


A Happy Works sabem la importància de treballar en un entorn acollidor i inspirador i per això tenim cura de cada detall, inclosa la il·luminació del nostre espai.

Serveix qualsevol mena d’il·luminació per a qualsevol lloc? La resposta evident és “no”. Igual que no il·luminarem de la mateixa manera el menjador, el dormitori o la cuina de casa nostra, tampoc farem servir la mateixa llum per a tota l’oficina.

Serà important triar bé tant la quantitat com la qualitat de la llum i la seva temperatura.

La quantitat de lúmens tant generals com calculats sobre les superfícies de les nostres taules, ens faran més o menys productius, zones més tènues ens donaran volum i relleu i a la vegada ajuda a la nostra concentració.

A les sales de treball, sigui un espai compartit o un despatx privat, la millor opció és prioritzar la llum natural. Quan la llum natural és ja és insuficient, podem complementar-la amb una lluminària artificial indirecta que il·lumini bé l’espai i reforçar-encara més amb accessoris com llums de treball per aconseguir uns 500 lumens (lux).

Pel que fa a temperatura, l’ideal és aconseguir “llum neutra” o llum solar (sobre uns 5.500 K) que imiti el màxim la llum solar i fugir d’il·luminacions massa fredes o càlides. El nostre lloc de treball, és on passarem la major part de la nostra jornada, així que serà on haurem de posar més èmfasi i esforç per aconseguir una bona il·luminació que ens permeti treballar a gust.

La resta d’espais com l’entrada, l’office o les sales de reunions, per exemple, admeten major joc per crear atmosferes determinades amb llum artificial. Encara que aquests espais també han d’estar ben il·luminats, no passem tantes hores treballant en ells i, per tant, no és tan imprescindible que tinguin tanta llum natural.

En definitiva, l’espai de treball és un lloc essencial en el qual passem la major part del dia. Per això, serà imprescindible crear espais saludables i ben il·luminats que ens ajudin a treballar de forma còmoda i eficient.