Entrades

la luz en el trabajo

Sabem de la importància de la llum natural a l’hora de triar el nostre espai de treball. La llum té el poder de transformar radicalment qualsevol espai! El seu potencial va molt més enllà de l’àmbit del disseny i del seu valor estètic, això s’aconsegueix amb les lluminàries. De fet, la seva importància és vital per a tothom: la llum i sobretot l’exposició solar té un efecte directe en el nostre estat d’ànim i en la nostra salut física i mental.

On vols treballar?

La llum natural i la qualitat lumínica és una raó de pes per triar el teu espai, és una qüestió de salut!

Amb la quantitat d’hores que dediquem a la nostra vida professional, no podem obviar la necessitat d’una bona il·luminació al nostre espai de treball. Quin efecte té la llum sobre el nostre rendiment o creativitat? Com podem crear entorns de treball més saludables?

La il·luminació natural incideix directament sobre el nostre benestar


Has notat alguna vegada que el teu humor va d’acord amb el temps? Encara que a cada persona l’afecta de manera diferent, és molt habitual sentir-se animat i enèrgic quan hi ha dies assolellats, mentre que els dies ennuvolats ens fan sentir més cansat i apàtic. Encara que pugui semblar-ho, res d’això és casualitat, si no ciència. L’exposició solar té un impacte directe en el nostre estat d’ànim, en la nostra salut física i emocional, i juga un paper vital en el desenvolupament de processos biològics del nostre sistema nerviós, endocrí i immune.

Catalunya és una de les regions d’Europa amb més hores de sol, però segons diversos experts prop del 40% de la població adulta pateix dèficit de vitamina D. Encara que hi ha diverses causes responsables d’aquesta situació, una d’elles s’atribueix directament a la manca d’exposició solar.

La localització i distribució interior del nostre espai el fa que gaudim de llum natural tot el dia i tots els espais, això és clau per millorar l’entorn de treball.

L’estil de vida actual ens porta a passar la major part del temps en espais tancats: ens movem, bàsicament, de casa a la feina i de la feina a casa. La quantitat d’hores que invertim en la nostra activitat professional fa imprescindible la configuració d’oficines que ens ajudin a treballar còmodament. I en aquest sentit, la il·luminació de l’entorn de treball juga un paper essencial en la nostra salut laboral.

No podem negar-ho: treballar en un espai lúgubre o mal il·luminat deprimeix i provoca cansament visual, el que a la llarga es tradueix també en altres problemes com estrès, dèficit d’atenció, cansament, mals de cap i un rendiment laboral baix.

Una bona il·luminació, per tant, millora les nostres capacitats cognitives i ens ajuda a treballar millor. Els espais amb llum natural ens fan sentir més actius, concentrats, creatius i de millor humor, i això incideix directament en la nostra productivitat.

Com podem crear espais de treball ben il·luminats?


A Happy Works sabem la importància de treballar en un entorn acollidor i inspirador i per això tenim cura de cada detall, inclosa la il·luminació del nostre espai.

Serveix qualsevol mena d’il·luminació per a qualsevol lloc? La resposta evident és “no”. Igual que no il·luminarem de la mateixa manera el menjador, el dormitori o la cuina de casa nostra, tampoc farem servir la mateixa llum per a tota l’oficina.

Serà important triar bé tant la quantitat com la qualitat de la llum i la seva temperatura.

La quantitat de lúmens tant generals com calculats sobre les superfícies de les nostres taules, ens faran més o menys productius, zones més tènues ens donaran volum i relleu i a la vegada ajuda a la nostra concentració.

A les sales de treball, sigui un espai compartit o un despatx privat, la millor opció és prioritzar la llum natural. Quan la llum natural és ja és insuficient, podem complementar-la amb una lluminària artificial indirecta que il·lumini bé l’espai i reforçar-encara més amb accessoris com llums de treball per aconseguir uns 500 lumens (lux).

Pel que fa a temperatura, l’ideal és aconseguir “llum neutra” o llum solar (sobre uns 5.500 K) que imiti el màxim la llum solar i fugir d’il·luminacions massa fredes o càlides. El nostre lloc de treball, és on passarem la major part de la nostra jornada, així que serà on haurem de posar més èmfasi i esforç per aconseguir una bona il·luminació que ens permeti treballar a gust.

La resta d’espais com l’entrada, l’office o les sales de reunions, per exemple, admeten major joc per crear atmosferes determinades amb llum artificial. Encara que aquests espais també han d’estar ben il·luminats, no passem tantes hores treballant en ells i, per tant, no és tan imprescindible que tinguin tanta llum natural.

En definitiva, l’espai de treball és un lloc essencial en el qual passem la major part del dia. Per això, serà imprescindible crear espais saludables i ben il·luminats que ens ajudin a treballar de forma còmoda i eficient.

trabajo con ordenador

La pandèmia ens va portar associat el teletreball, i al primer moment per tothom va ser un gran incentiu en el salari emocional, semblava que teníem més llibertat, més temps amb els teus menys despesa de transport i de dietes, etc. però el temps ens està ensenyant l’altra cara i comença a ser gairebé un malson.

Després de tot aquest temps de reclusió forçosa, la majoria trobem a faltar les relacions humanes i amb els nostres companys.

Ja ningú ens diu bon dia al matí, el cafè també el fem sols, i fins i tot ningú ens parla d’una sèrie nova de Netflix o  comentem el partit del cap de setmana.

Ara comencem a veure com aquest aïllacionisme ens va passant factura, a poc a poc, però de manera constant una tristor ens va embolcallant. És per això que, cada vegada són més els teletreballadors, emprenedors o freelacers que decideixen fer el pas i anar a treballar als coworkings de la seva ciutat.

Quan planteges substituir el lloc que has agafat al menjador de casa per un espai de coworking, busques un espai que acompleix el màxim de les teves necessitats i on et sentis còmode i content d’anar a treballar cada dia i on per grandària i número d’usuaris o rotació d’aquests, et sentis segur.

Avui a Happy Works seguim tota una sèrie de protocols de seguretat per la tranquil·litat de tots els que convivim treballant junts, mampares de separació amb les visites, mascaretes, desinfecció i gel ja s’han quedat en el nostre dia a dia.

La comunitat, la seguretat a més de, llum natural, estètica acurada, cadires còmodes i ergonòmiques, taules àmplies, connexió a Internet amb una ràpida velocitat, silenci, cuina equipada i zones comuns, gestió de correspondència, servei de recepció per atendre les visites, sales de reunions per a trobades amb clients, socis o proveïdors … són part del nostre fet diferencial.

Despatx privat o taula de treball en una sala compartida? Espai fix o flexible? Modalitat d’accés full time o coworking per hores? Analitza la teva necessitat i podràs triar la millor opció segons els teus hàbits. La opció que i que encaixa millor amb tu.

Fes un checklist de tot allò que hauria de tenir el teu espai de coworking ideal i comença a marcar caselles quan facis la comparativa entre diferents opcions. Ah, i no et deixis seduir per fotos boniques.

La nostra recomanació abans de prendre cap decisió és que visitis l’espai de forma presencial!, és quan descobriràs tots els intangibles.

La ubicació del teu negoci o lloc de treball també és important, i molt. L’ideal és buscar un lloc cèntric -o almenys bé comunicat- en una zona amb cert renom. Pensa que la ubicació d’una empresa pot comunicar molt de forma implícita, així que valora quina imatge vols projectar. Un altre punt que has de tenir en compte amb relació a la ubicació és la practicitat. És fantàstic treballar còmode, però assegura’t també de tenir a mà tots els negocis i establiments que puguis necessitar: bancs, gestories, restaurants, botigues comercials…

Està demostrat que passar-se a Happy Works millora enormement la teva productivitat i rendiment laboral; això sí, sempre amb un ambient de treball estimulant i inspirador!

Hi ha espais que semblen biblioteques i en els quals fa cosa fins i tot esternudar i altres en què, en canvi, pot haver-hi gairebé tant enrenou com al pati d’un cole. També hi ha de mitjana, és clar! No hi ha una única solució, sinó que l’opció encertada serà la que encaixi millor amb tu.

No oblidis, a més, que gran part de la màgia del coworking són les relacions i els vincles que s’estableixen entre els membres de la seva comunitat. En aquest tipus d’espais no només trobaràs potencials socis o clients, sinó també amistats que durin tota la vida.

Et sembla una mica car pagar entre uns 150€ i 220€ al mes pel teu espai de treball en el coworking? Si darrere d’aquesta inversió hi ha amagada la clau de l’èxit, t’avancem que fins i tot ho trobaràs un regal. Bromes a part, el que volem dir és que a l’hora d’escollir el teu espai de coworking no hauries fixar-te en el preu com un element aïllat. Valora el coworking en el seu conjunt i tots els serveis que t’ofereixi!

Estabilitat, clients potencials, productivitat, conciliació laboral, salut mental… Fer el salt al coworking és una inversió a llarg termini amb un retorn molt gran!

Queda clar que trobar l’espai de coworking perfecte requereix temps i dedicació, però no és cap utopia. Si segueixes els consells que t’hem comentat, segur que l’elecció que facis serà l’encertada. I si encara tens dubtes, aprofita l’opció que ofereixen molts espais de fer una prova diària gratuïta. Res com provar alguna cosa nosaltres mateixos per decidir si ens agrada!